Skip to main content
  • Ekologisk äppelodling på Söderö Gård

Ekologisk äppelodling

I juni 2021 planterades 9.700 äppelträd på Söderös söderslänter och därmed drog starten för vår ekologiska äppelodling igång. Träden har utvecklats fint och redan under aug-okt i fjol kunde vi ta vår allra första skörd av fyra olika sorters äpplen. De skördade äpplena förvaras i stora, moderna kylar och vi kan därför leverera prima äpplen ända in på vårkanten.

Arbetet med att komma hit har varit en lång resa med förberedande arbete både praktiskt i fält men även innehållande teoretiska studier, fältbesök och givetvis en hel del beslutstagande och investeringar. 

Nu arbetar vi på för fullt med att utveckla verksamheten vidare.

Våra äppelsorter

Discovery Äpplen

Discovery

När Discovery mognar under augusti månad drar äppelsäsongen igång på Söderö. Discovery, som härstammar från Storbritannien, används flitigt inom ciderproduktion och har en touch av syrlighet och strävhet samtidigt som smaken av sommar och sött slår igenom. Äpplet är medelstort och flerfärgat med ett skal som går i tonerna gul/orange/röd. Fruktköttet är saftigt, fast och bär en färgsättning av rosa till rödstrimmigt. Detta ger i sin tur den karaktäristiska roséfärgade äppelmusten som så tydligt tillkännager sorten. Även mos, marmelader och förstås cider av Discovery ger en härlig nyans av rosé. Blommorna uppskattas av många pollinatörer och Discovery utgör en viktig sort i vår odling även av det skälet.

Discovery plockar vi under augusti och september.

Amorosa Äpplen

Amorosa

Amorosa med sin vackra röda och matta färg ger ett saftigt och krispigt äpple med mycket sötma från det vita fruktköttet. Äpplet är medelstort till stort och har en karaktäristisk ”äppelform” vilket gör att det är mycket tilltalande även för ögat.

Amorosa framkom genom en mutation av Aroma under början av 1980-talet vid en fruktodling i Skåne och har många likheter med sin mer välkända släkting. Amorosa är alltså ett svenskt äpple som vi kan vara mycket stolta över. Amorosa är även närbesläktad med Ingrid-Marie, ett av Sveriges kanske mest älskade äpple.

Sorten Amorosa är en viktig spelare i vårt ekosystem och för våra andra äppelsorter i och med dess fina pollineraregenskaper.

Amorosa plockar vi under september och oktober. Som godast är de att plocka och äta direkt från träden vid full mognad. Amorosa går även bra att lagra under hösten och även fram till jul vid rätt lagerförhållanden.

Rajka Äpplen

Rajka

Under september mognar Rajka som i sin form är klotrunda och djupröd i sin färgsättning. Det gör Rajka är mycket dekorativt både hängande i trädet och när det pryder fruktskålen i hemmet.

Skalet på Rajka är något mjukt och fruktköttet som går åt det vita hållet är lent och honungssött men med en fast och krispig konsistens. Rajka härstammar från Tjeckien där skalet gå i ljusare nyans med inslag av gult, men äpplet har utvecklat sin mörkare färg här på de Svenska breddgraderna. Rajka är en sort som lämpar sig extra bra för ekologisk odling då det har en naturlig motståndskraft mot skorv.

Rajka plockar vi under september och oktober.

Angold Äpplen

Angold

Angold är det äpple vi avslutar säsongen med att plocka. Äpplet är en riktig höjdare med så många fina egenskaper i ett och samma äpple; Angold är stort, saftigt och har ett vitt krispigt fruktkött med mycket sötma och friskhet i smaken. Skalet är gul/rött/grönt men en högblank och något hårdare yta. Det gör äpplet mycket hållbart och det klarar därför längre lagringstider.

Sorten är dessutom hållbar och lämpligt för ekologisk odling med sin naturliga motståndskraft mot bl.a. skorv.  

Angold härstammar ursprungligen från Tjeckien och är en korsning bl.a. med den mer välkända sorten Golden Delicious.

Angold plockar vi under oktober och november.

Välkommen att följa med på vår äppelresa!

EU